İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NEDİR?
İş Güvenliği Uzmanı; İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belgelendirilmiş mühendis, mimar veya teknik elemanlardan oluşuyor.
Teknik elemanla kastedilen üniversitelerin fizik ve kimya bölümlerinden lisans düzeyinde mezun olanlar ile teknik öğretmenler ve iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları.
Buna göre mühendis, mimar ya da anılan şekilde teknik elemansanız geçerli iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olmanız durumunda iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirsiniz.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Eğer sertifikanızı bakanlıktan almak isterseniz; Bakanlık web sitesi üzerinden başvuru formuna tıklayarak başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru formunun gönderilmesini takiben 5 gün içerisinde nüfus cüzdanının onaylı örneği, 1 adet vesikalık fotoğraf, diplomanın onaylı örneği ve başvuru dilekçesinin Bakanlık merkezine posta yoluyla ya da elden ulaştırılması şart. Başvurunun kabul olması halinde ise eğitimin başlama tarihinden 5 gün önce eğitim ücretinin ilgili banka hesaplarına yatırılması gerekli. Bakanlığın verdiği eğitimlerin merkez hizmet binasında verildiğini de not düşelim.
[ad id=”396″]
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞININ SINIFLARI NELERDİR?
- (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta,
- (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda,
- (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilirler.
İş güvenliği uzmanlarının görevleri:
– Çalıştığı iş yerine rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunmak (özellikle iş yerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili ekipman da dahil planlama, organizasyon ve uygulamanın yapılması, iş sağlığı ve güvenliği konularında)
– Çalıştığı iş yeri için risk değerlendirmesi yapmak
– Çalışma ortamının gözetimini yapmak (iş sağlığı ve güvenliği konularında periyodik bakım, kontrol, ölçümlerin planlanması ve yapılması; ayrıca kaza, yangın/patlama gibi olayların önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması)
– İş sağlığı ve güvenliği konularında mevzuata uygun olarak eğitim planlamak ve uygulamak
– İlgili birimlerle işbirliği yapmak(örneğin iş yeri hekimi ile işbirliği yaparak iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak )
[scrolling_box title=”Bunlara da bakabilirsiniz” format=””]
Bir önceki yazımız olan Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Yapılmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
One Reply to “İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?”