Maalesef bu malzeme sıvı ortam için uygun değildir, ancak basitçe bir cam veya kavanoz yerleştirip bunları gerçek çiçekler için geleneksel vazo olarak kullanabilirsiniz. Ya da sahte çiçekler için vazo olarak kullanabilirsiniz.
İhtiyacınız Olabilecek Malzemeler
-
Oklava
-
Cetvel
-
Keskin bıçak
-
Plastik ambalaj
-
Silindir şeklindeki nesne (cam veya su şişesi gibi)
-
Kürdan veya şiş
-
Makas
1. ADIM
Bir tezgahın üzerine bir top kili koyun ve oklava-merdane kullanarak istediğiniz kalınlığa getirin.
2. ADIM
Kılavuz olarak bir cetvel kullanın ve keskin bir bıçakla kenarları keserek dikdörtgen oluşturun.
Fazla kili plastik torbaya geri koyun. Kilin dışarıda beklemesi sertleşmesine sebep olacaktır.
3. ADIM
Cam veya pürüzsüz bir su şişesi gibi bir silindiri plastik bir sargı ile sarın örneğin folyo kullanabilirsiniz.
4. ADIM
Silindir cismi kilin üzerine yerleştirin ve etrafına kili sarın.
5. ADIM
Artan kili kesin, plastik bir torbaya koyun ve kenara koyun.
6. ADIM
İki ucu birbirine getirin ve parmak uçlarınızı suya daldırın ve parmaklarınızı dikiş boyunca ilerleyerek bağlantı noktasının pürüzsüz olmasını sağlayın.
7. Adım
2. ve 5. basamaklardaki fazla kil birleştirin, bir masanın üzerine koyun ve oklava/merdane ile açın.
Kap içine sarılı silindiri son olarak açtığınız kilin üzerine yerleştirin ve çevresini işaretlemek için bir kürdan veya şiş kullanın.
8. ADIM
İşaretlediğiniz daireyi makasla kesin.
9.ADIM
Daireyi kil silindirin altına yerleştirin ve birleşme yüzeyini düzeltmek için Adım 6’yi tekrarlayın.
10.ADIM
Kurumanın tamamlanması için 24 ila 48 saat arası bekleyin. Gerçek çiçekler için kullanacaksanız içerisine şişe veya vazo koymalısınız.
Aynı zamanda akrilik boya veya kalıcı kalemler kullanarak vazoları boyayabilirsiniz ve Anneler Günü, öğretmenler günü veya evde dekor amaçlı kullanabilirsiniz.
BEYAZ SERAMİK HAMURU NEDİR?
Ana okulundan güzel sanatlara kadar uzanan geniş bir kullanım alanı vardır. 2-4 saat arası kalıplaşma özelliği vardır. Fırınlanmaya gerek yoktur. Hammadde alaşımı itibarı ile kolay şekil alır. Beyaz ve toprak olmak üzere 2 renktir.
İnsanlar tarafından hem kolay şekil verilebildiği hem de sağlam olduğu için her zaman tercih edilen seramik; tabak, tencere, vazo ve birçok dekoratif ürünün yapımında kullanılmaktadır. Evinizde kendinizin hazırlayacağı seramik ile arzu ettiğiniz dekorasyon malzemesini yapabilirsiniz. Böylece eğlenceli bir uğraşa sahip olacağınız gibi, evinizin görünümüne şık aksesuarlar da eklemiş olursunuz. Kendi yapacağınız seramik hamuru ile pek çok aksesuar yapabilirsiniz. Üstelik hava almayan bir kavanoz içerisinde uzun süre saklayabileceğiniz seramik hamuru, aklınıza yeni gelen fikirlerde hazır halde olarak işinizi kolaylaştıracaktır.
Seramik hamuru için malzemeler
- 1 kahve fincanı tutkal
- 1/2 su bardağı içme suyu
- 1 tatlı kaşığı el kremi (Arko, Nivea gibi)
- 1 tatlı kaşığı kokusuz vazelin
- 1 kahve fincanı mısır nişastası
Seramik hamurunun hazırlanışı
Ocağa koyduğunuz tencerenizin altını açın ve içerisine; tutkalı, içme suyunu, vazelini ve el kremini katın. Malzemelerin iyice birbirine karıştığına emin oluncaya kadar, harlı ateşte 3-4 dakika karıştırarak pişirin. Ocağın altını kıstıktan sonra karışıma mısır nişastasını da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Mısır nişastasını malzemeye iyice yedirin ve seramik hamurunun içerisinde topaklar olmadığından emin olun. Karışım tencerenin kenarlarına yapışmadığında, hamur olarak kullanıma hazırdır. Ortalama olarak 4-5 dakika kısık ateşte hazır hale gelmesi gerekir.
Daha sonra ıslatıp sıkarak suyunu süzdüğünüz bir havlunun içerisine seramik hamurunu koyun. Sert bir yüzeyde elinizi yakmamaya özen göstererek, hamuru havlu üzerinden yoğurun. Havlu seramik hamurunun sıcaklığından kurumaya ve ısınmaya başlayınca, havlunuzu tekrar ıslatın. Islattığınız havluyu iyice sıkıp fazla suyundan arındırın ve 8-10 dakika kadar hamuru yoğurmaya devam edin. Seramik hamuru soğumaya başlayınca havluyu bırakarak, eliniz ile yoğurmaya devam edebilirsiniz. Ancak seramik hamurunun elinize ve yoğurdunuz yüzeye yapışmaması için mısır nişastası kullanmayı ihmal etmeyin. Yemeklik hamur açarken un kullanarak yapışmayı önlediğiniz gibi, seramik hamurunun da yapışmaması için ellerinize mısır nişastası serpebilirsiniz.
Püf Noktası
- Seramik hamuru yaptığınız tencerenizin kullanmadığınız eski bir tencere olmasına dikkat edin. Seramik teflon yüzeylere çabuk yapışacağından, bu tür teflon kaplamalı tencereler kullanmayın.
- Seramik hamurunuzun açmak için kullandığınız havlunun, ıslak değil sadece nemli olması gerekir. İyi sıkılmamış havludan seramik hamuruna karışacak olan fazla su, hamurun kıvamını bozarak istenilen sonucun alınmasını önleyecektir.
- Hamuru havludan çıkarttıktan sonra açmak için kullandığınız yüzeye mısır nişastası serpmeyi unutmayın. Aksi takdirde bu yüzeye yapışarak kuruyan seramiği çıkartmak için yoğun bir uğraş içerisine girebilirsiniz.
Elde ettiğiniz seramik hamuru ile isterseniz daha önceden hazırladığınız kalıpları kullanarak, çok çeşitli dekorasyon aksesuarları yapabilirsiniz. Ayrıca son günlerde çok moda olan ve duvarlara asmak için yapılan seramik tabaklar yaparak, evinizin çok daha şık ve trend görünmesini de sağlayabilirsiniz. İhtiyaç fazlası olan seramik hamurunu streç filme sardıktan sonra ağzını sıkıca kapattığınız bir kavanoza koyarak, uzun süre boyunca saklayabilirsiniz.
Kaynak: http://www.dekoratik.com/seramik-hamuru-nasil-yapilir/#ixzz4c5hNTUsB
Bir önceki yazımız olan Canan Karatay'dan Zeytin Severlere Güzel Haber başlıklı makalemizde canan karatay, canan karatay zeytin ve karatay diyeti hakkında bilgiler verilmektedir.