Akciğerlerde oluşan iltihaplanma sonucu ortaya çıkan zatürre hastalığı tedbir alınmadığı takdirde ölüm riski taşıyor. Peki zatürre nedir? Zatürreden korunma yöntemleri nelerdir? Zatürre nasıl tedavi edilir?
Zatürre (Pnömoni) Nedir?
Pnömoni halk arasındaki bilinen tabiriyle zatürre; kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur. Dolayısıyla zatürrenin oluşmasında bulaşmadan çok, kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar.
Zatürreye sebep olan nedenler nelerdir?
Zatürre doğrudan bakteri kaynaklı bir hastalık olduğu için vücudun bakteri kapabileceği hemen her şey hastalığa neden olabilir. İltihaplanmaya virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar neden olur. Zatürreye yol açan otuzun üzerinde mikroorganizma bilinmektedir. Hastalığı taşıyan biriyle yakın temas en önemli etkenlerden biridir. Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşan bakteri üst solunum yolunda ve civarında yerleşerek hızla çoğalır. Kalabalık ve kapalı alanlar, zatürrenin oluşmasına zemin hazırlar. Bunlar dışında zatürre oluşumuna sebep olan diğer etkenler ise; yaşın ilerlemiş olması, aşırı sigara kullanımı, kronik hastalıklar, alkol kullanımı, kap hastalığı, bağışıklığı düşürücü ilaçların kullanımı ve kemoterapi zatürreye yakalanmayı kolay hale getirir.
Zatürrenin belirtileri nelerdir?
Zatürre hastalarında 39-40 dereceye varan ateş, koyu balgam çıkarma, titreme, öksürük ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Akciğerin iltihaplanması sonucunda savunma mekanizması solunum yollarını açık tutabilmek için balgam üretir. Zatürrenin belirtileri aslında zatürre türüne göre değişiklik gösterebilir. Bazı zatürre türlerinde sinsi belirtiler olabilir, zatürrenin en sık karşılaşılan belirtileri;
Titreme ve İştahta azalma
Sarı veya yeşil renkte balgam çıkartmak
Pas renginde olan koyu kırmızımsı kıvamlı balgam
Göğüs ağrısı, Boğaz ağrısı, Kemik ağrısı
Kuru ve hırıltılı öksürük
Soluk alındığı zaman sırta çivi batırılıyormuşçasına duyulan ağrı hissi
Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, bayılacak gibi olma
Şiddetli bir titreme sonrasında ateş yükselmesi
Şuur kaybı, dalgınlık, algılama bozuklukları
Yorgunluk, halsizlik
Önde meme bölgesi ve arkada ise kürek kemiğinin ucunda duyulan ağrı
Solunum hareketleri ve öksürüğe bağlı olarak şiddetlenen göğüs ağrısı
Dudaklarda oluşan uçuklar
Aşırı susama, Hızlı solunum
Yüzde şişme, Kuru ve beyaz dil
Dudaklarda mavileşme
Miktarı azalmış ve bekletildiğinde açık renk tortu bırakan idrar
Koma
Zatürre türleri nelerdir?
Bakteriyel zatürre: Bu tür zatürrelere çeşitli bakteriler neden olur. Bu zatürre çeşidinin en yaygın olanı ise Streptokok pneumoniae adı verilen bakteridir. Hastalığın görülme döngüsü, yaşlılık, malnütrisyon ve ya bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman oluşur. Böyle durumlar zatürre bakterilerin üremesine fırsat veren durumlardır. Bakteriyel zatürre her yaştan kişiyi etkileyebilir. Bakteriyel zatürre kendi içerisinde de türlere ve çeşitlere ayrılır.
Lejyoner hastalığı: Genellikle bu tür bir zatürre çeşidi bakterisi suda büyüyerek gelişme gösterir. Özellikle büyük binalardaki havalandırma sistemlerinde kendilerine yer edinen bu bakteri sigara içenlerde de görülebilmektedir.
Pönomokokkal zatürre: Bakteriyel zatürrenin bir çeşididir. Ortalama her be bakteriyel zatürrenin üçü bu bakteriden oluşan zatirredir.
Aspirasyon zatürre: Havuz suyu, balgam veya kusma esnasında yanlışlıkla yutulmadan dolayı yakalanabileceğiniz bir zatürre çeşididir. Bu yolla mikroplar karaciğere yerleşerek hastalığı meydana getirir. Bu tür zatürre hastalıkları genellikle yutkunma güçlüğünden kaynaklı hastalıklarda yaşanır.
Viral zatürre: Bir virüs zatürre çeşididir. Bu tip grip virüsleri ve çeşitli virüsler tarafından oluşan zatürrelerdir. Tüm zatürre sorunlarının üçte birinden bu virüs sorumludur. Viral zatürrenin ilk belirtileri bakteriyel zatürre ile aynıdır. Belirtilerinde kötüleşen öksürük, artan nefes darlığı vardır.
Mikoplazma zatürre: Bu zatürre çeşidi diğer türlerden farklı fiziksel belirtileri ve normal belirtileri vardır. Hastalık tıp dilinde atipik etken olarak adlandırılır. Genellikle bu zatürre çeşidi tüm yaş grupları üzerinde etkilidir. Hafif ve yaygın zatürreye neden olur. Gösterdiği semptomları, mukus üretilmesine neden olan ciddi bir öksürüktür.
Zatürreden nasıl korunmalıyız?
Zatürreden korunmak için yapılması gereken en önemli şey, vücut direncini güçlü tutmaktır. Bu da başta sigara ve alkolden uzak durup, sağlıklı ve dengeli beslenip, düzenli uykuyla sağlanabilir. Kronik hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, stresten kaçınma hijyenik barınma koşullarının sağlanması, ilaç bağımlılığının kontrolü ile ağız ve mide içeriğinin solunum yollarına kaçmasına yol açan risk faktörlerin azaltılması gerekir.
Mikropların sıklıkla vücudumuzu sardığı kış aylarında korunmak için grip aşısı olmak gerekir. Çünkü grip zatürreye çevirebilir ya da hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Grip üzerine bakteriyel zatürre eklenince ölümlü tablolar dahi ortaya çıkabilir.
Zatürre Aşısı vurdurulmalıdır!
Genç yaşta zatürre geçiren birinin de iyileştikten sonra mutlaka zatürre aşısı olması gerekir. İki tür zatürre aşısı bulunur. Aşılardan biri beş yılda bir yapılır. Son yıllarda geliştirilen diğer aşı ise tek dozla ömür boyu koruyuculuk sağlar. Ancak bu aşıların koruyuculuğunun Hepatit aşıları gibi olmadığının unutulmaması gerekir. Çünkü Hepatit B aşısı olunduğunda hastalıktan kesin olarak korunma sağlanır. Zatürre aşısı olmasına rağmen hastalığa yakalanan vakalar görülür ama bu kişilerde zatürre ağır seyretmez. Aşı kas içine yapılmaktadır.
Zatürre hastalığı nasıl tedavi edilir?
Zatürre genellikle evde tedavi edilebilir. Ağır olguların, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi hastaya göre değişir. Tedaviye erken başlandığında ve ayaktan tedavi edilebilen olgularda sonuçlar yüz güldürücüdür. Antibiyotik kullanımı ve balgam sökücüler ile hastalık tedavi edilebilir. Bunun yanında hastayı rahatlatacak ağrı kesiciler de önerilebilir. Hastalığın durumuna göre ilaçlar enjeksiyon olarak da uygulanabilir. Dışarıdan tedavilerde hasta 3 gün sonra tekrar kontrole çağrılır ve genel kontroller tekrar yapılır.
Teşhis ve tedavisi gecikmiş, ağır zatürre olgularında ölüm oranı yüksektir.
Zatürre için Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan bitkisel çözümler;
Yaban kekiği kürü;
Kaynayan bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı yaban kekiği atılarak 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Sabah akşam yemeklerden iki saat sonra içilir. Bu küre 1 ay devam edilebilir. Taze hazırlamak gerekir.
Karabaş otu;
Kaynayan bir bardak sıcak suya atılır. Altı çok kısık olacak şekilde 7 dakika demlenir. Sabah akşam yemeklerden iki saat sonra içilir. 10 gün devam edilir. Bir hafta ara verilir ve tekrar 10 gün devam edilir.
Kestane balı;
Günde bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde kestane balı yenilebilir.
İncir;
5 adet parçalanmış incir sıcak suda bekletilerek içilir.
Çuha çiçeği;
Şurubu yapılarak içilir. Aktarlarda hazır şurubu da bulunmaktadır.
Kırlangıç otu;
Taze kökünün şurubu içilir. Dikkat edilmesi gerekir. Fazla tüketilir ise kişiyi zehirler.
Zeytinyağı;
Gün içerisinde 4 saat arayla bir yemek kaşığı zeytinyağı içilir.
Limon;
Taze olarak sıkılan limon suyunun içerisine bal ilave edilerek içilir.
Kahkaha çiçeği;
Çiçeği, Bu çiçeğin merhemi göğüs ve boyun kısmına sürülür.
Tarçın;
Çin tarçını diye bilinen tarçın yağı sürülür.
Sarımsak;
Virüsler, mantarlar ve bakteriler ile mücadelede bulunan ve antimikrobiyal özellikler içeren mucizevi besindir. Ayrıca balgam söktürücü özellik gösterir ve vücut ısısını dengede tutar. Balgam söktürücü özelliği sayesinde akciğerlerin temizlenmesinde yardımcıdır. Bir bardak sütü, 4 su bardağı su içine döküp karıştırınız. İçine tekrardan yarım çay kaşığı ezilmiş sarımsağı ekleyiniz. Bu karışımı kaynatınız ve ılımasını bekledikten sonra günde iki kere içiniz.
Zerdeçal;
Zerdeçal tozu, anti bakteriyel, anti inflamatuar, anti oksidatif ve anti septik özelliklere sahiptir. Zerdeçal tozunu hamur kıvamına getirene kadar sıcak hardal yağı karıştırınız. Bu karışım ile göğüs kafesine ovularak masaj yapınız. Ayrıca, bir bardak sıcak süt, bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyip iyice karıştırınız. Bu karışımdan günde 2-3 kez içiniz. eklenerek iyice karıştırılır. Diğer bir alternatif ise, yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ile çeyrek çay kaşığı karabiberi bir bardak sıcak su içinde karıştırınız. Bu karışımı günde bir kez içiniz.
Bir önceki yazımız olan Acı Çehre Tohumu Nedir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? başlıklı makalemizde acı çehre çayı, acı çehre faydaları ve acı çehre nedir hakkında bilgiler verilmektedir.