Bebeğinizin ne kadar süt istediğini ve ne kadarına ihtiyacı olduğunu anlamak zor olabilir, özellikle de büyüdükçe. Doğru süt miktarı her çocuk için farklıdır; bu farklılık bebeğin kilosu, mama kullanıp kullanılmadığı, sadece anne sütü ile beslenmesi ya da ek besinlerle kombinasyon yapılıp yapılmadığı ve katı gıdalara geçilip geçilmediğine göre değişir.
Doğumdan 12. aya kadar bir bebeğin ne kadar süte ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz?
BEBEĞİN AÇ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Bebeğinizin ne sıklıkla besleneceği ona bağlı olmalı. Gidişatı ona bırakın, hemen belirli bir rutin oluşturacaktır.
Bebekler genellikle acıktığında ipuçları verir. Bazıları dudaklarını şapırdatır, bazıları da yumruklarını ağzına götürür ve elini emer.
İLK HAFTA
İlk birkaç gün bebeğinizin emdikçe daha fazlasını isteyecek ve siz onun küçük bir obur olduğunu fark edeceksiniz. Üçüncü güne kadar her seferinde yaklaşık 30-40 ml olmak üzere günde yaklaşık sekiz kez emebilirler. İlk haftanın sonunda her seferinde 60ml emmesi muhtemeldir. Üç ay boyunca bu durum yaklaşık olarak böyle devam eder, sonra bu miktar biraz düşebilir. Ortalama bir bebeğin ortalaması günlük 570 ila 900ml arasındadır.
6- 12 AY
Süt hacmini ayarlama açısından emzirme ile besleme yanıltıcı olabilir. 6 ile 12 ay arasında bebeğinizin emdiği süt miktarı aldığı katı gıdalara göre değişir. Bu yaşta günlük ortalama süt emme miktarı 500 ile 900ml arasındadır.
12+
12 aydan sonra, bebekler genellikle 400 ile 500ml arası süt emmektedir. Bebeğinizin verdiği ipuçlarını takip edin, her 30ml den sonra bir ara verin ki doyduğu an bunu hissedebilsin doyduğunda yavaşlayacak, ara verecek ve geri çekilecektir.
Bir önceki yazımız olan Evde Çevreci Çamaşır Deterjanı Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde bebekler için deterjan yapımı, boraks ile deterjan yapımı ve çamaşır deterjanı nasıl yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.