Ütü Nasıl Temizlenir? Tabanı Yapışmış Ütü Nasıl Temizlenir?

(Resim: Jessica Kielman)

İhtiyacınız Olabilecek Şeyler

  •  Temiz havlu
  •  Karbonat
  •  Damıtılmış beyaz sirke
  •  Su
  •  Pamuklu çubuk
  •  Diş fırçası
  •  Temiz bez
  •  Limon esans yağı (isteğe bağlı)
(Resim: Jessica Kielman)

ÜTÜNÜN TABANI YAPIŞTIYSA NASIL TEMİZLENİR?

  • Ütünüz plastik veya kauçuk gibi yapışkan bir şeyle temasa girdiyse, yapışmayı gidermek için temiz bir bez üzerine birkaç damla limon yağı damlatın. Ütünüz biraz sıcakken bunu yaparsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz.

1. ADIM

1 yemek kaşığı kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı ılık suyu bir kapta karıştırın.

Hamuru buharlı deliklere ve demir plakasına pamuklu çubuk yardımıyla uygulayın.

2. ADIM

Küçük bir kaba biraz sirke koyun. Diş fırçasını sirkeye batırın ve ütü plakasını ve buhar deliklerini hafifçe fırçalayın.

3.ADIM

Ütünün haznesine temiz su doldurun ve buhar ayarını açıp ütüyü en yüksek ayarda çalıştırın.

4.ADIM

Ütüyü havluya koyun. Buhara basarken ütüyü ileri geri hareket ettirin.

Her seferinde ütüyü birkaç saniye tutarak bu adımı birkaç kez tekrarlayın.

5.ADIM

Demir tamamen soğuyunca, nemli bir bezle silin. Ve bitti!

 

YANMIŞ ÜTÜ TABANI NASIL TEMİZLENİR?

Temizlik işlemi için öncelikle ütüyü yüksek ayarda çalıştırarak ısıtıp tabandaki kirin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Kir yeterince yumuşadıktan sonra ise ütü tabanı temiz bir beze ya da havluya sürtülerek tabandaki kirden kurtulmak mümkün olabilir.

Daha inatçı yanıklarda ise katlanmış gazete ya da saman kağıt üzerine ince bir katman sofra tuzu dökülerek önceden ısıtılmış ütü tuz üzerinde fişten çekilmiş vaziyette gezdirilerek temizlenebilir.

Temizlik işlerinde en sık başvurulan doğal maddelerden beyaz sirke ve karbonat da ütü tabanının temizliğinde kullanılabilir. Bunun için bir miktar beyaz sirke ve karbonat temiz bir bez ya da havlu üzerinde dökülerek, sıcak ütünün bunun üzerinde ve bir süre gezdirilmesi yeterlidir. Sirke ve karbonat ayrıca su da ilave edilerek hamur haline getirilebilir hazırlanan bu hamurla ütü tabanı kaplanıp 1 saat kadar beklenerek de temizlik işlemi gerçekleştirilebilir.

Ütü tabanı temizliğinde en etkili yöntemlerden birisi de karbonat ve hidrojen peroksit kullanımıdır. Bu ikili karıştırıldıktan sonra soğuk ütü tabanına sürülür kısa bir süre beklendikten sonra yumuşak bir bezle silinir.

Diş macunu da yanmış taban temizliğinde çok etkilidir. Diş macunu doğrudan soğuk ütü tabanına sürülüp, temiz bir bez yardımıyla silinebilir. Ancak eğer soğuk uygulamada istenen sonuç alınamıyorsa ütü tabanı macunlandıktan sonra ütü prize takılıp ısıtılır ve bir süre beklendikten sonra diş macunlu taban temiz bir beze sürtülerek temizlenirse, macunla birlikte kirlerin de bezde kaldığı görülür.

Bir önceki yazımız olan Evinizde Sıvı Sabun Üretin, Kastilya Sıvı Sabunu Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde evde kastilya sabunu, evde sabun yapmak ve kastilya sabunu hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın