Bir kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız? İşte profesyonel tekniklerle bir yalan makinesi gibi karşınızdakinin doğru yada yalan mı söylediğini anlamanın yolları.
Bir kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız? İşte profesyonel tekniklerle bir yalan makinesi gibi karşınızdakinin doğru yada yalan mı söylediğini anlamanın yolları.
Birini iyi tanımak
Birinin size yalan söylediğini anlamak için onu iyi tanımak gerekir. Eğer kız arkadaşınızın veya erkek arkadaşınızın davranışı, normal davranışlarından farklıysa, bu onun bir şeyler sakladığına işaret olabilir. Eğer normalde hareketli ve hızlı konuşuyorsa, bugün ki elini önüne bağlayıp yavaş konuşmaya başladıysa, belki bilmediğiniz bir şey vardır. Eğer normalde insanların gözünün içine bakmıyorsa ama şimdi gözünü size diktiyse, ondaki gerçeği öğrenmek isteyebilirsiniz. Yalan söyleyenlerin davranışları değişmektedir.
Vücut dili
Kişinin yalan söylediğini gösteren bazı vücut hareketleri vardır:
-Hızlı göz hareketi
-Ellerin önde bağlanması
-Sürekli bir huzursuzluk
-Gözün sağa odaklanması (beynin yaratıcı gücünün kullanıldığını gösterir)
-Gözün bir nesneye odaklanması
-Göz ovalama
-Otururken ayakların çapraz olması
-Otururken ayakların yere değmemesi
-Yüzünüzü, çenenizi, burnunuzu, yanaklarınızı ellemek
-Saçınızla oynamak
-Kulağınızı çekmek
Genelde göz kontağı kurmamanın yalan söylemek olduğunu düşünsek de bu doğru değildir.
[ad id=”373″]
Sözel ipuçları
Konuşmaya başlamadan önce kısa bir sessizlik anı yaratın. Kişinin ne kadar rahatsız olup olmadığını inceleyin. Konuyu birden değiştirin. Suçsuz insan konunun değiştirilmesinden rahatsız olup geri dönmek isteyecek yalancı ise kurtulduğunu düşünecektir.
Soruyu tekrarlamak
Zaman kazanmak için sorularınız tekrarlıyor olabilir.
Tereddüt etmek
Eğer profesyonel bir oyuncu değilse, yalancılar suçluluk hissinden dolayı tereddüt ederler.
Sorulandan daha fazla bilgi vermek
Yalancı, inanılmayacağını düşünerek gereğinden fazla, sizin sorduğunuzdan daha fazla detay verebilir. Soru sormaktan kaçınmayın.
Yalan Söyleyen Kişiyi Nasıl Anlarsınız?
Tutarsız olmak
Eğer hikayenin bazı parçaları oturmuyorsa soru sormaktan kaçınmayın.
Çelişkileri fark etmeye çalışın
Kullandığı kelimeler ve ses tonu, el hareketleri ve kelimeler ya da ses tonu ve yüz ifadeleri birbiriyle uyum göstermeyebilir.
Mimiklere dikkat
Biraz ustalık gerektirse de karşımızdakinin bir anlık belli belirsiz mimikleri, fark edebilirseniz kendini ele verecektir.
Hisleriniz hiçbir zaman yanlış değildir
Bazı zamanlar birinin yalan söylediğini anlamak için hisleriniz yeterlidir. Eğer içinizde garip bir his varsa, kanıtlanana kadar ona güvenmeye çalışın.
Davranışlarını izleyin
Davranışları değiştiyse (sakin biriyken endişeli, endişeli biriyken sakin davranıyorsa), size söylemediği bir şeyler olabilir.
Hisleriniz her zaman güvenin
Bazı zamanlar birinin yalan söylediğini anlamak için hisleriniz yeterlidir. Eğer içinizde garip bir his varsa, kanıtlanana kadar ona güvenmeye çalışın.
[news_box style=”two_cols” display=”category” title=”Bunlara da Gözatabilirsiniz” category=”8″ orderby=”popular” show_more=”on” last=”yes”]
Bir önceki yazımız olan Uyurken Öğrenilen 3 Şey başlıklı makalemizde öğrenilen şeyler, uyurken ders çalışmak ve uyurken öğrenmek hakkında bilgiler verilmektedir.