Vajinadan Kahverengi Akıntı Gelmesi Hamilelik Belirtisi mi?

Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda vajinal akıntılar ve sebepleri sıklıkla merak edilir.Kahverengimsi akıntı veya lekelenme, hamileliğin en erken belirtilerinden biri kabul edilir. Döllenmeden sonra gebeliğin ilk birkaç haftasında, embriyonun rahime yerleşmesi esnasında ortaya çıkar.

Erken gebelikte vajinal kanama çok yaygındır ve tüm gebeliklerin neredeyse %25’inde gerçekleşir. Gebeliğin ilk zamanlarında görülen kahverengi akıntı, sağlıklı bir bebeğin işaretçisidir.

Kahverengi akıntıyı meydana getiren normal durumlar şöyle sıralanabilir:

İmplantasyon:
Erken haftalarda, döllenmiş yumurtanın implantasyonu sırasında kahverengi akıntı gelebilir.

Cinsel ilişki ve tıbbi muayeneler:
Hamilelik sırasında rahim ağzı ve vajinada kan akışı artar. Ayrıca hormonal değişikliklere bağlı olarak hassasiyet de çoğalır. Vajinal muayene veya cinsel ilişki esnasında bu nedenle birtakım lekelenmeler görülmesi doğaldır.

Doğum nişanı:
Doğum başlamadan önce, rahim ağzını kapatan mukoza tıkaç vajina yoluyla dışarı atılır. Genellikle kahverengi bir kan pıhtısı şeklinde olan bu durum, doğumun habercisidir.

BU BELİRTİLER HASTALIK NEDENİ OLABİLİR!

Ne zaman ki bu akıntı sarı, yeşil, kahverengi renk alır, kokulu olmaya başlar, köpüksü bir hal alır, kanla karışık olur, peynirimsi kıvamda beyaz ve yoğun bir akıntı olur; işte o zaman patolojik olarak kabul edilir.

VAJİNADAN GELEN KAHVERENGİ AKINTI GEBELİK BELİRTİSİ OLABİLİR

Adet döneminde özellikle adet sonunda yoğun görülen kahverengi akıntılar rahim içinde kalan regl ile atılamayan rahim duvarı kalıntılarının atılmasını ifade eder. Bu normal ve fizyolojik bir durumdur. Aynı zamanda rahim ağzı (serviks) lezyonlarında, endometrial polip varlığında, rahim ağzı kanseri durumunda, rahim kanserinde, mantar enfeksiyonlarında, vajinal enfeksiyon durumunda da açık kahverengiden koyu kahverengiye değişen renklerde akıntılar görülebilir. Ayrıca fark edilmeyen gebeliklerin erken döneminde bebek rahime yani anneye tutunurken kabaca rahmi kazır ve rahme yerleşir. Bu sırada dökülen rahim dokusu kahverengi akıntı şeklinde dışarı atılır.

SARI -YEŞİL AKINTI HİJYENE ÖNEM VERMEYEN KİŞİLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Normal olmayan bu akıntı türünde kaynak genelde trikomonas vajinalistir, yani bir patojendir. Bu hastalık genellikle cinsel yola bulaşıyor. Çok nadir başka şekilde bulaşan bir hastalıktır. Genelde kötü kokuludur ve cinsel ilişki sonrası kokunun artması izlenir. Sarı – yeşil köpüksü bir akıntıdır. İmmun sistemi zayıf, sigara içen, ek hastalıkları olan, kişisel hijyenine önem vermeyen kişilerde daha sık izlenir. Mutlaka medikal olarak tedavi edilmesi gerekir. Ağızdan tedavi ve vajinal yoldan fitiller kullanılır. Sadece kadının değil partnerinin de tedavi edilmesi önerilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Hamilelikte Kilo, Beslenme, Mide Bulantısı ve Tuz Kullanımı başlıklı makalemizde hamilelik beslenme, hamilelik mide bulantısı ve hamilelik tuz kullanımı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın