Türkiye İş Kurumu İŞKUR bünyesinde istihdam edebilmek için adayların iş ve meslek danışmanı İMD sertifikası alması gerekmektedir. Yani İŞKUR ilan yayımladığında ancak İMD sertifikası olan adaylar müracaatlarını yapabilmektedir. Bu yazımızda İMD sertifikası nasıl alınır, İMD Sınavı için nasıl hazırlanmalı sorularının yanıtını vereceğiz.
Danışan görüşmesi uygulaması (A1/P1): Uygulamada örnek olay senaryosuna göre, danışan rolü oynayan bir kişi ile İş ve Meslek Danışmanı adayının görüşmesi sırasındaki örnek olayı gerçekleştirme performansı değerlendirilir. Görüşme süresi ortalama 10-15 dakikadır.
Adayın performansı kontrol listesine göre puanlanır. Adayların sınavın bu bölümünden aldığı net puan, sınav salonundaki iki değerlendiricinin bağımsız olarak verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Adayların performansı kamera ile kayıt altına alınacaktır. Sınavdan en az %70 başarı sağlanmalıdır.
İşverenlere, Eğitim ve Öğretim Kurumlarına yönelik yürütülen faaliyetlerin bir konusu ile ilgili sunum uygulanması (A2/P1): İşverenlere, Eğitim ve Öğretim Kurumlarına yönelik yürütülen faaliyetler için konular belirlenir ve bu konulardan biri için adayın bilgisayar ortamında veya sunuş tahtası vb. üzerinde sunum gerçekleştirmesi beklenir. Sunum Konuları SAÜSEM tarafından belirlenir ve SAÜSEM web sitesinde sınavdan 15 gün önce ilanen yayınlanır.
Aday sunum sınavına başlamadan önce kendisine yöneltilen 12 adet sunum konusundan birisini rassal olarak seçer. Sunum süresi 5-10 dakikadır. Adayın performansı kontrol listesine göre puanlanır. Adayların sınavın bu bölümünden aldığı net puan, sınav salonundaki iki değerlendiricinin bağımsız olarak verdikleri puanların aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır. Adayların performansı kamera ile kayıt altına alınacaktır. Sınavdan en az %70 başarı sağlanmalıdır
İşveren Görüşmesi Uygulaması (A3/P1)
Performansa dayalı sınavda adayın (gerçek/rol yapan) bir işverenle görüşme gerçekleştirmesi beklenir. Performansa dayalı sınav, gerçek veya gerçeğine uygun olarak düzenlenmiş çalışma ortamında gerçek uygulama şartları dikkate alınarak belirlenmiş sürede (15 dakikadan az olmamak kaydıyla) ve farklı işveren profilleri (hizmet, imalat işletmesi vb.) dikkate alınarak gerçekleştirilir. Adayın, performansa dayalı sınavdan başarı sağlaması için kritik adımların tamamından başarılı olmak kaydıyla bütün adımlardan % 70 oranında başarılı olması gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Bilgi Çağında Polisin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir? başlıklı makalemizde bilgi çağında polisin özellikleri, polisin özellikleri ve polisin sahip olması gereken özellikler hakkında bilgiler verilmektedir.