Bayram Namazı Kaç Kişi ile Kılınır? Bayram Namazı Evde Nasıl Kılınır?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Sayar, “Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz, bayram namazı vaktinde evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için ‘duha namazı’ kılınması. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar” dedi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayram kabul edilmiş ve her ikisi için de bayram namazları meşru kılınmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ve ashabının (r.a.) tatbikatına göre kendine özgü ilave tekbirleriyle birlikte ikişer rekât olan bayram namazları daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi irad edilmiş ve bu hususta bir icma oluşmuştur. Öte taraftan fıkıh mezhepleri, bayram namazının hükmü ve bu ibadetin tek başına kılınıp kılınmayacağı konusunda farklı görüşler serdetmiştir. Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere bayram namazı kılmak Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnettir.

BAYRAM NAMAZI CEMAATİ KAÇ KİŞİ OLMALIDIR?


Bayram namazları da aynı Cuma namazı gibi cemaatle kılınan namazlardandır. Cuma namazı kılabilmek için gerekli asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler bulunmaktadır. Hanefî mezhebinin önde gelen alimlerine göre Cuma namazlarının kılınabilmesi için en az imamın dışında üç kişi daha olmalıdır.

Şafi mezhebine göre ise durum daha farklıdır. Şafi mezhebine göre Cuma namazı kılınabilmesi için akıllı (âkıl), bulûğa ermiş (ergen, bâliğ), hür, erkek, mukim ve oraya yerleşmiş olan en az kırk yükümlünün bulunması şarttır.

DUHA NAMAZI NASIL KILINIR?


İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)

Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).

BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA? (2020)

ANKARA BAYRAM NAMAZI SAATİ : 06:00

İSTANBUL BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:13

İZMİR BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:26

BURSA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:15

ANTALYA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:15

ADANA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:57

KONYA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:06

ŞANLIURFA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:42

GAZİANTEP BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:48

KOCAELİ BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:10

MERSİN BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:00

DİYARBAKIR BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:35

HATAY BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:55

MANİSA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:25

KAYSERİ BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:52

SAMSUN BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:43

BALIKESİR BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:21

KAHRAMANMARAŞ BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:49

VAN BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:21

AYDIN BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:25

TEKİRDAĞ BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:19

DENİZLİ BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:20

SAKARYA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:08

MUĞLA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:24

ESKİŞEHİR BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:10

MARDİN BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:34

TRABZON BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:30

MALATYA BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:42

ERZURUM BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:27

ORDU BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:38

AFYONKARAHİSAR BAYRAM NAMAZI SAATİ: 06:12

SİVAS BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:44

ADIYAMAN BAYRAM NAMAZI SAATİ: 05:43

Bir önceki yazımız olan ya hayyu ya kayyum ya zel celali vel ikram Bereket ve Rızık Duası Anlamı başlıklı makalemizde bereket duası, rızık duası ve ya hayyü ya kayyüm anlamı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir cevap yazın